Ce aparat foto să cumpăr? 5 sfaturi pentru cumpărarea unui aparat de fotografiat

iulie 18, 2019

Cu popularitatea pe scară largă a smartphone-ului, fotografia este mai accesibilă ca niciodată. Camerele telefonului s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani. Cu toate acestea, majoritatea fotografilor decid în cele din urmă să cumpere un aparat foto DSLR sau mirrorless cu obiective interschimbabile. Pentru a răspunde la întrebarea: „Ce aparat foto să cumpăr?” este important să descoperiți pentru ce veți utiliza aparatul de fotografiat. Dacă doriți să participați la concursuri cu fotografiile dumneavoastră, veți dori să aveți o camera foto capabilă și demnă de fotografii de înaltă calitate.

Cu atât de multe aparate de fotografiat de vânzare, poate fi greu să știți care dintre ele este potrivit pentru dumneavoastră. De aceea, pentru a ști ce aparat foto să cumpărați am scris acest articol cu 5 sfaturi utile pentru achiziționarea unui aparat de fotografiat.

Ce aparat foto să cumpăr

Cele mai bune aparate foto pot fi investiții costisitoare. Este important să vă petreceți ceva timp reflectând și făcându-vă temele când vă gândiți ce aparat de fotografiat să cumpărați. Puteți realiza că un aparat mirrorless ieftin este suficient pentru nevoile dumneavoastră. Dar dacă sunteți deciși să deveniți un fotograf profesionist, cumpărarea celei mai bune camere foto pe care v-o puteți permite poate fi o cale de urmat. Alegerea este a dumneavoastră!

Decizia cumpărării unui aparat de fotografiat este, în cele din urmă, una foarte personală și legată direct de obiectivele dumneavoastră de fotografiere și de inspirația fotografiei. Acest lucru este valabil atât pentru fotografii amatori, cât și pentru fotografii experimentați (fotografii profesioniști de nuntă, botez, cununie civilă, etc.). Urmați acești cinci pași pentru a răspunde la una dintre cele mai frecvente întrebări: „Ce aparat foto să cumpăr?”.

 

Citește și: Cum să devii un fotograf mai bun pe timp de pandemie de coronavirus

 

1. Clarificați ce tip de fotografie intenționați să abordați

Înainte de a petrece timp explorând opțiunile camerei foto, este important să țineți cont de obiectivele dumneavoastră în fotografie. Va interesează numai utilizarea persoanală? Dacă da, unul dintre cele mai bune aparate foto pentru începători ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră. Dacă doriți să urmați o carieră de fotograf de evenimente, precum fotograf nuntă, fotograf botez sau fotograf cununie civilă, o camera foto de calitate cu un autofocus mai bun ar putea fi o alegere mai înțeleaptă. Gândiți-va la nivelul dumneavoastră de calificare în fotografie și unde doriți să fie acest nivel în câțiva ani. Doriți să achiziționați un aparat foto DSLR sau mirrorless?

Oricare ar fi ambiția dumneavoastră, trebuie să va gândiți și la tipurile de fotografii pe care vă așteptați să le creați. Iată câteva întrebări utile pentru a face decizia dumneavoastră mai ușoară:

 • În majoritatea cazurilor veți face fotografii în aer liber sau în interior?
 • Vă interesează o anumită nișă de fotografie, cum ar fi fotografia de călătorie, fotografia de stradă sau fotografia de portret?
 • Va trebui să investiți în accesorii foto, cum ar fi un trepied sau un obiectiv „wide-angle”?
 • Bateria aparatului este esențială pentru atingerea scopului dumneavoastră în fotografie?

 

Interese specifice

Dacă aveți interese specifice, ar trebui să va întrebați „ce aparat foto să cumpăr pentru fotografia sportivă?” sau „ce aparat foto să cumpăr pentru fotografia de nuntă?”. Nu va grăbiți în achiziționarea unui aparat foto și imaginați-va toate direcțiile posibile pe care le poate lua fotografia în viața dumneavoastră.

 

Citește și: Cele mai bune camere pentru vlogging

 

2. Stabiliți bugetul aparatului foto

Există o gama largă de prețuri pentru aparatele foto. S-ar putea să obțineți funcționalitatea dorită cheltuind câteva sute de lei. Un aparat foto de calitate superioară vă poate aduce mii de lei din diferite proiecte, în cazul în care știți cum să folosiți aparatul și cum să vă promovați afacerea. De asemenea, rețineți că aveți nevoie de buget pentru accesorii și articole de inteținere a echipamentului foto, cum ar fi șervețele, bețișoare și soluție specială pentru a păstra obiectivele aparatului curate.

Mulți dintre cei interesați de cele mai bune aparate de fotografiat pentru începători se concentrează de obicei pe cumpărarea unui corp de camera foto de calitate la un cost rezonabil. Acest lucru vă poate ajută să vă familiarizați cu setările și funcțiile de baza ale aparatului foto și vă oferă spațiul necesar pentru a evolua în fotografie. Pentru nevoile fotografice de bază vă puteți aștepta să cheltuiți și până la 2000 lei pentru un aparat foto bun. În timp ce vă interesați ce aparat foto să cumpărați, nu uitați că o camera de fotografiat de ultimă generație nu va acoperi abilitățile de baza ale fotografului. Pentru a vă îmbunătăți rapid abilitățile de fotografie învățați despre aceste ghiduri:

 • Compoziția fotografiilor (reguli de baza, culori, etc.)
 • Fotografierea în format brut (RAW)
 • Cum să faci bani din fotografie
 • Tutoriale de Lightroom
 • Stilurile de fotografie (fotografie de eveniment, de stradă, de peisaje, etc.)

 

Nivelul cunoștințelor în fotografie

Dacă nivelul dumneavoastră în fotografie este mai mare și știți deja aceste lucruri puteți lua în considerare un aparat mediu sau profesional atunci când căutați să cumpărați un aparat de fotografiat. Aceste aparate DSLR sau mirrorless pentru entuziaști sau profesioniști pot include senzori mai avansați sau un sistem de focus mai rapid. În această categorie există aparate foto care sunt impermeabile, rezistente la șocuri sau la îngheț, astfel încât să puteți face fotografii în condiții extreme. Pentru un aparat foto „mid-range” puteți cheltui până la 6000 lei, fără a pune la socoteală și obiectivul.

Asigurați-vă că știți ce tip de obiective foto sunt compatibile cu tipul de aparat foto pe care îl veți achiziționa. În acest mod puteți să vă faceți un buget și pentru următoarele achiziții. Țineți minte că nu toate tipurile de corpuri de cameră foto merg cu toate obiectivele de la „brand-ul” respectiv. Când vă întrebați „ce aparat foto să cumpăr?”, cel mai bun aparat foto este acela care vă satisface nevoile de astăzi, fiind în același timp și un prag de trecere către alte obiective viitoare în fotografie.

 

Citește și: Obiective foto pentru fotografia de nuntă

 

3. Înțelegeți diferitele tipuri de aparate foto

Atunci când căutați ce aparat foto să cumpărați este o idee bună să va petreceți timp să cunoașteți tipurile de camere digitale de bază. Acest lucru vă va ajuta să restrângeți cele mai bune aparate foto pentru stilul de fotografie care vă interesează. Vă prezint câteva aparate de fotografiat cu diferite scopuri, disponibile pentru anumite nișe de fotografie:

 • Aparat foto „Point-and-shoot” – Acest tip de aparat foto este de obicei de dimensiuni mici și are un flash încorporat. Majoritatea aparatelor „point-and-shoot” au un mod automat, dar unele oferă și modul de fotografiere manuală. Sunt folosite des în viața de zi cu zi sau în fotografia de călătorie. Pot fi digitale sau analogice.
 • Aparat foto „Zoom compact” – Acest tip de camera foto este similar cu cel „point-and-shoot”, dar unele modele oferă un zoom de până la 30x. De obicei unele aparate foto zoom compacte oferă și capabilitatea de a filma.
 • Aparat foto DSLR – Au fost considerate mult timp cea mai bună alegere pentru fotografii amatori sau profesioniști. Aparatele foto DSLR oferă o imagine de calitate mare, un control mai mare în modurile de fotografiere și lentile interschimbabile.
 • Aparat foto mirrorless – Aceste aparate foto sunt similare celor DSLR, având o greutate mai mică, ceea ce este un bonus pentru orice fotograf amator sau fotograf profesionist de evenimente.
 • Aparat foto cu format mediu – Având un senzor mai mare decât ale camerelor DSLR, această caracteristică permite aparatelor cu format mediu să producă o imagine de rezoluție mai mare. Aceste aparate sunt de obicei destul de greoaie în autofocus și foarte scumpe. Aparatele foto cu senzor mediu produc o fotografie de calitate superioară.

 

Alege aparatul foto pentru tine

Mulți oameni care caută să achiziționeze un aparat foto presupun că trebuie să cumpere un DSLR pentru a-și îmbunătăți abilitățile de fotografiere. Aceasta nu este întotdeauna alegerea potrivită. Pentru unii oameni, cel mai bun aparat foto pentru începători este un model compact. Acest lucru este valabil mai ales pentru oricine nu dorește să investească mult timp în învățarea și ajustarea setărilor manuale. Dacă învățați despre fotografie, dar aveți ambiții mari, puteți să faceți saltul și să selectați cea mai bună camera foto DSLR pentru începători.

Fotografii profesioniști de evenimente (fotografi nuntă, fotografi botez, fotografi cununie civilă, etc.) pot fotografia cu aparate foto mirrorless sau DSLR. Ambele pot produce o calitate superioară a imaginii. Astfel încât stilul de fotografiere este un factor în alegerea aparatelor de fotografiat. Deoarece corpurile de aparate DSLR au încorporate o oglindă în care se reflectă imaginea în „viewfinder”, acestea tind să fie mai mari și mai greoaie decât aparatele foto mirrorless. Acesta poate fi un factor important când va gândiți ce aparat foto să cumpărați.

 

Citește și: Presets Lightroom Gratuite

 

4. Găsiți-vă confortul în setările manuale ale aparatului de fotografiat

Când vine vorba de fotografie, multor oameni le place să păstreze lucrurile simple. Acesta este motivul pentru care fotografia cu telefoanele smartphone este atât de populară. Oamenii pot fotografia, edita, filtra și decupa fotografiile cu rezultate rezonabile într-un singur dispozitiv. Cu toate acestea, dacă doriți să va dezvoltați nivelul de calificare sau să explorați ideea de a deveni un fotograf profesionist, trebuie să va simțiți confortabil cu ideea de a manipula setările de control manual ale aparatului foto. Când va gândiți „ce aparat foto să cumpăr” trebuie să știți că unele aparate de fotografiat va permit doar să efectuați câteva ajustări, în timp ce altele va oferă mai mult coltrol. Iată câteva setări importante pentru care trebuie să aveți cunoștințe avansate în fotografierea cu un aparat foto:

 • Aperture sau diafragmă – Acest concept pare dificil, dar este ușor de înțeles. În esență, diafragma afectează deschiderea obiectivului, care permite să intre lumină pe senzor. Cu cât numărul F este mai mic cu atât este mai mare diafragma și permite ca mai multă lumina să ajungă pe senzorul aparatului. O diagrafma de f1.4 rezultă „depth of field” mai mic, rezultând un „bokeh” mai evidențiat.
 • Shutter speed sau timp de expunere – O viteză mai mare a timpului de expunere 1/1000 afectează durata de expunere a senzorului la lumina. Acest lucru este util pentru fotografia de sport sau pentru fotografia animalelor. Dacă doriți să practicați fotografie astronomică atunci aveți nevoie de un timp de expunere mai mic pentru a lasă mai multă lumina să pătrundă pe senzorul aparatului foto.
 • ISO sau sensibilitate a materialului fotosensibil – În fotografia digitală ISO indică sensibilitatea senzorului la lumina. Valorile des întâlnite la aparatele digitale sunt între 100 și 12800. O valoare mai mică a ISO rezultă o imagine cu un zgomot mai redus.

 

Modul manual al aparatului foto

Stăpânirea acestor setări ale aparatului foto manual poate necesita timp și practică. Rezultatele pot fi utile în orice situație. Dacă sunteți în căutarea unui aparat foto de cumpărat aceste setări pot diferi și va pot afecta stilul de fotografiere. Când înțelegeți cum să utilizați diafragma, puteți începe să fotografiați imagini care accentuează în mod clar subiectul dumneavoastră focal, dar au un fundal neclar. Pentru acest stil de fotografiere mulți fotografi de nuntă profesioniști aleg un obiectiv care le permite să ajungă la f1.4.

 

Citește și: Cum să devii un fotograf mai bun pe timp de pandemie de coronavirus

 

5. Dimensiunile și greutatea aparatului foto

Dimensiunea este un aspect deosebit de important dacă sunteți interesați de un domeniu, cum ar fi fotografia de călătorie sau fotografia de nuntă. În alegerea aparatului foto pe care doriți să-l achiziționați, senzorul aparatului poate influența și dimensiunile acestuia. Iată câteva aparate foto cu senzori diferiți care au dimensiuni diferite:

 • Smartphone – Telefoanele smartphone au un sezor mult mai mic. Modelele Apple 6,7,8 au un sezor 1/3” (inch), rezultând o calitate a imaginii mai redusă în condiții de lumina scăzută.
 • 1” (inch) – Aceste aparate foto cu senzorul de mărimea 1” au o dimensiune mică și produc imagini asemănătoare telefoanelor smartphone. Aparatele cu sensor 1” au mai multă flexibilitate din punct de vedere al setărilor.
 • 4/3 sau „micro four thirds” (MFT) – Panasonic și Olympus folosesc acest senzor și au o gama largă de aparate foto, dar și lentile interschimbabile care produc un control mai mare asupra câmpului de profunzime față de aparatele mai compacte. Aparatele cu senzor M4/3 sunt mai mici în dimensiune și mai ușoare în greutate decât cele DSLR.
 • APS-C sau „crop” – Acest senzor este des întâlnit în aparatele foto DSLR pentru începători sau în aparatele mirrorless. Există și aparate profesionale cu senzor crop folosite în multitudini de stiluri, însă cel mai folosit este probabil în fotografia sportivă.
 • Full Frame sau 35mm – Acești tipi de senzori sunt întâlniți în aparate foto profesionale și folosiți în multe stiluri de fotografiere.
 • Format Mediu – Acest tip de senzor se regăsește în mai multe dimensiuni. Poate să fie de două până la șase ori mai mare decât un senzor 35mm. Dezavantajele camerelor digitale înzestrate cu senzori medium format este că sunt grele, scumpe și lente în focalizare.

 

Senzorul aparatului foto contează

Senzorul aparatului de fotografiat este important pentru tipul de fotografie pe care doriți să-l practicați. Acesta poate influența dimensiunile aparatului și ale echipamentului în final. Află care este aparatul potrivit pentru ține și ce senzor îți trebuie pentru tipul de fotografie pe care îl vei practica. Atunci când cumpărați un aparat foto senzorul aparatului poate crea și imagini calitative. Dacă sunteți pasionaț de fotografie și doriți să captați câteva fotografii în excursia dumneavoastră, atunci un aparat compact poate este alegerea mai bună. În cazul în care doriți să faceți fotografie de eveniment și să deveniți fotograf de nuntă în București sau în orice alt oraș atunci aveți nevoie de două aparate profesionale, mai multe obiective, flash-uri, baterii și carduri de rezervă.

Când cercetați ce aparat foto să cumpărați, dimensiunea generală a aparatului este importantă. Pe lângă acest lucru ar trebui să luați în considerare nu numai mărimea aparatului însuși, ci și mărimea și volumul echipamentului suplimentar pe care doriți să-l transportați. Luați în considerare dimensiunile lentilelor macro, lentilelor primare sau a obiectivelor cu zoom. Veți avea nevoie de flash-uri sau de trepied? Va trebui să transportați toate aceste echipamente dintr-un loc în altul?

 

Citește și: Încetează să faci poze, începe să faci fotografii

 

Recomandări de aparate foto DSLR sau mirrorless

Pentru a face mai ușoară alegerea unui aparat foto DSLR sau mirrorless am alcătuit o lista scurtă cu tipuri de aparate pentru diferite stiluri de fotografii.

 

Sony RX100 VI

aparat foto mirrorless Sony RX100 VIFace parte dintr-o clasa de aparate foto compacte. Mic și ușor de transportat, are un zoom puternic și captează fotografii și videoclip-uri mai bune decât orice smartphone.

 • 20MP, senzor 1”
 • 8x zoom
 • 24 fps
 • Autofocus bun
 • Video 4K

 

 • Baterie de capacitate scăzută
 • Ciudat ergonomic
 • Scump

 

Sony A6400

aparat foto Sony A6400Este un aparat foto cu senzor APS-C și un preț bun. Noile tehnologii de focalizare automată în timp real ajută acest aparat foto să fie în topul concurenței. Posibilitatea de a schimba lentilele în combinație cu ecranul care se ridică în sus face din acest aparat un bun „all-around” pentru mai multe tipuri de fotografii. Se poate face chiar și „vlog-ing”.

 • 24MP, senzor APS-C
 • Autofocus bun
 • ISO care se extinde pana la 102.600
 • Ecran care se ridica la 180 de grade
 • Preț bun

 

 • Nu are IBIS
 • Meniul este ciudat
 • Grip mic

 

Nikon D3500

aparat foto DSLR Nikon d3500Un aparat „entry-level” cu senzor APS-C care produce o calitate bună a imaginii. Are un preț rezonabil și există multe lentile DX pe piață pentru acest aparat foto pentru începători.

 • 24MP, senzor APS-C
 • Calitatea imaginii bună
 • Autofocus bun
 • 5 fps
 • Preț bun

 

 • Ecran fix
 • Nu are 4K
 • Dimensiuni mari față de aparatele mirrorless

 

Canon 200D

aparat foto Canon 200DEste un aparat pentru fotografii începători cu senzor APS-C, un preț bun, dar cu o imagine asemănătoare celorlaltor aparate rivale. Autofocusul pentru video este foarte bun și dispune de tehnologia Dual Pixel. Ecranul este retractabil și poate fi întors astfel încât te poți filma și poți vedea dacă autofocusul este poziționat cum trebuie.

 • 24MP, senzor APS-C
 • Calitatea imaginii bună
 • Autofocus bun
 • 5 fps
 • Preț bun
 • Interfață „user-friendly”

 

 • Nu are 4K
 • Dimensiuni mari față de aparatele mirrorless

 

 

Fujifilm X-T3

Senzorul aparatului este APS-C de 26MP care produce imagini incredibile. Aparatul este bun pe partea de foto și video cu 425 de puncte de focalizare și 20 fps. Are două sloturi de carduri UHS-lI SD și bateria se poate încărca prin conectarea unui cablu USB-C. Este un aparat foto ce le poate face pe toate și poate fi răspunsul tău la întrebarea „ce aparat foto să-mi cumpăr?”.

 • 26MP, senzor APS-C
 • Calitatea imaginii bună
 • Autofocus bun
 • 20 fps (shutter mecanic)
 • 4K

 

 • Nu are IBIS
 • Baterie de capacitate scăzută

 

Sony A7III

aparat foto mirrorless Sony A7 IIIEste o bestie pentru orice tip de fotografie. 24MP și senzor full frame, acoperire 93% a punctelor de focus, stabilizarea imaginii în corpul aparatului și 10 fps sunt doar câteva specificații.

 • 24MP, senzor full frame
 • Calitatea imaginii foarte bună
 • Autofocus bun
 • 10 fps
 • 4K
 • Bun în lumină scazută

 

 • Meniu frustrant
 • EVF 2.36 milioane de puncte
 • Grip mic

 

Nikon D850

aparat foto DSLR Nikon D850Acest aparat cu 45.7MP încearcă să devină o legendă a aparatelor DSLR. Are un sistem de focus foarte bun cu 153 de puncte de focus și poate fotografia cu 7 fps. Este foarte bun pentru fotografia de portret sau fotografia de produs.

 • 45.7MP, senzor full frame
 • Calitatea imaginii excelentă
 • Autofocus bun
 • 7 fps
 • 4K
 • Baterie bună

 

 • Scump
 • Autofocusul în modul Live View este lent
 • Greu

 

Citește și: Nikon Z5: un aparat foto mirrorless full frame pentru fotografia de nuntă la un preț avantajos

 

Sfaturi în cumpărarea aparatului de fotografiat

Aproape fiecare fotograf se întreabă „ ce aparat foto să cumpăr?” într-un moment din viață. De fapt, fotografii profesionișți își pun întrebarea aceasta de multe ori în cariera lor. Nu este o întrebare cu un răspuns simplu și fiecare fotograf poate avea perspective diferite.

Înainte să alegeți între un aparat foto DSLR pentru începători, un aparat mirrorless compact sau orice alt aparat, trebuie să vă aflați intențiile în fotografie. Poate ai nevoie doar de o cameră foto care este mai bună decât aceea din smartphone-ul tău. Este posibil să ai ambiții mai mari? Un aparat foto DSLR sau mirrorless cu senzor full frame și lentile interschimbabile de calitate este posibil să fie ceea ce ai nevoie. Ia-ți timp să înveți despre diferite aparate foto înainte să investești într-unul. Ține în minte bugetul, un aparat și diferite accesorii pot fi scumpe și nu ai vrea să cheltui prea mult pentru un simplu hobby.

Gândește-te cât de confortabil ești cu setările manuale. Ia în considerare greutatea și dimensiunile echipamentului, poate acesta este un factor decisiv în alegerea unui aparat foto. Toate aceste decizii sunt importante când evaluezi cel mai bun aparat foto pentru tine.

 

Fotograf nuntă București: Soulseeker

DISTRIBUIȚI ACEST ARTICOL
COMENTARII
ADAUGĂ UN COMENTARIU