DSLR sau mirrorless pentru fotografia de nuntă?

decembrie 20, 2018

Aparat foto DSLR sau mirrorless pentru fotografia de nuntăFotografierea cu un smartphone nu te mai mulțumește? Vrei să faci fotografie de calitate și cauți aparate dslr sau mirrorless pentru a începe? Să-ți cumperi o cameră foto cu sau fără oglindă? Aveți posibilitatea să obțineți fotografii minunate cu oricare dintre acestea. Fiecare are argumentele sale pro și contra. De asemenea ai nevoie de un astfel de aparat foto pentru a fi un fotograf de nuntă, fotograf de botez sau fotograf de cununie civilă. Am creat acest articol pentru dumneavoastră, pentru a vă ajuta să luați decizia cea mai bună pentru nevoile de fotografiere. Oricare ar fi investiția dumneavoastră, pentru cele mai bune rezultate trebuie să alegeți oricare dintre sistemele de camere cu lentile interschimbabile. Pentru fotografia de nuntă alegeți un sistem digital de cameră foto cu reflexie digitală (DSLR) sau un sistem de cameră foto fără oglindă (mirrorless)?

 

Citește și: Ce aparat foto să cumpăr

 

Ce este un aparat foto DSLR?

DSLR-urile folosesc același design ca și camerele de fotografiat cu film 35mm din trecut. O oglindă din corpul aparatului reflectă lumină care intră prin lentila până la o prismă. În vizorul aparatului putem vizualiza imaginea înainte de a fi înregistrată pe film. Când apăsam butonul de declanșare, oglinda se ridică, un obturator de deschide și lumina cade pe senzorul de imagine, care captează imaginea finală. Un aparat foto DSLR are încorporat o oglindă care se ridică de fiecare dată când este apăsat butonul de declanșare (shutter). Este folosit în fotografia de nuntă de fotografi de pretutindeni. Aparatele DSLR folosesc un sistem de focalizare prin detector de fază (phase detection). Acest sistem măsoară foarte rapid distanța dintre două puncte de lumină.

 

Citește și: Cum începi să fotografiezi prima nuntă

 

Ce este un aparat foto mirrorless?

Într-un aparat de fotografiat mirrorless lumina trece prin obiectiv direct pe senzorul de imagine. Acesta captează o previzualizare a imaginii pentru a fi afișată pe ecranul din spate. Unele aparate mirrorless au și un ecran în vizorul aparatului. Acesta este numit vizor electronic al aparatului (EVF). Totul este electronic la aparatele mirrorless și nu dispun de o oglindă în interiorul corpului. Aceste aparate folosesc un sistem de focalizare de contrast și detector de fază (phase detection). Aparatele foto mirrorless au evoluat rapid în ultimii ani și au început să fie folosite și de fotografi profesioniști. Punctele lor slabe precum durata de viață a bateriei și autofocusul au fost îmbunătățite. Sunt mulți fotografi care folosesc camere foto mirrorless în fotografia de nuntă.

 

Citește și: Încetează să faci poze. Începe să faci fotografii

 

Mărimea și greutatea unei camere foto

Aparatele DSLR sunt oarecum mai mari, deoarece trebuie să încorporeze o oglindă și o prismă în corpul lor. Sunt renumite pentru siguranța pe care o oferă. Corpul aparatelor DLSR fiind foarte rezistent la căzături sau alte șocuri. Aceste aparate au o bună construcție și oferă un grad mai mare de rezistență la stropii de ploaie. În general aparatele mirrorless sunt mai mici și mai ușoare decât un DSLR, cu o construcție mai simplă. Acest lucru vă permite să transportați mai ușor un aparat mirrorless, care ocupă și mai puțin loc în geanta dumneavoastră. Pentru un fotograf de nuntă mărimea și greutatea echipamentului este întotdeauna importantă. Însă în fotografia de nuntă orice fotograf dorește să dețină un echipament pe care se poate baza de numărate ori. Dacă acel aparat de fotografiat este un DSLR sau mirrorless, depinde doar de tine!

 

Citește și: Cum să-ți găsești fotograful perfect pentru nuntă

 

Viteza autofocusului aparatelor de fotografiat

Dacă vrei să practici fotografia pentru nuntă atunci ai nevoie de un sistem de autofocus în care poți avea încredere. DSLR-urile au avut avantajul aici, deoarece folosesc o tehnologie numită detecție de fază, care măsoară rapid convergență a două fascicule de lumină. Camerele fără oglindă au fost limitate la o tehnologie numită detectare a contrastului. Această tehnologie utilizează senzorul de imagine pentru a detecta cel mai mare contrast care coincide cu focalizarea. Detectarea contrastului este de obicei o focalizare mai lentă, mai ales în lumina slabă.

Acest lucru nu mai este valabil, deoarece camerele fără oglindă au în prezent senzori de detectare a fazelor și a contrastului încorporați în senzorul de imagine. Pot utiliza ambele tehnologii pentru îmbunătățirea autofocusului. De exemplu aparatul Sony A7III folosește 693 puncte de focalizare prin detectarea fazelor care acoperă aproximativ 93% din zona imaginii. În plus are și 425 puncte de focalizare prin detecția contrastului care sunt poziționate dens pentru a îmbunătăți viteza autofocusului. Din punctul de vedere al vitezei de autofocus dacă sunteți indeciși să alegeți un aparat DSLR sau mirrorless să stiți că ambele modele sunt la același nivel.

 

Citește și: Ești în căutarea unui fotograf de nuntă? Iată ce trebuie să știi!

 

Calitatea video a camerelor dslr și mirrorless

Camerele profesionale mirrorless sunt, în general, mai potrivite pentru videografie. DSLR-urile nu pot utiliza sistemul de detectare a fazelor cu oglindă ridicată astfel încât trebuie să folosească detectarea prin contrast care este o metodă de focus mai lentă și mai puțin exact pentru astfel de aparate. Acest lucru face ca senzorul să nu găsească exact ceea ce vrem să focalizăm și obiectivul să înceapă să vâneze după focusul corect.

Rezultatele cele mai bune pentru video le oferă aparatele mirrorless. Sunt aparate ca Panasonic LUMIX GH5 care capturează video 4K, sau Ultra HD cu rezoluție de 4 ori mai mare ca formatul HD. Camerele mirrorless au autofocusul superior pentru videografie și sunt folosite pentru video de nuntă, botez sau pentru uz comercial. Cu toate acestea există și aparate DSLR care înregistrează video foarte bine. Aparatul DSLR Canon 80D cu tehnologia Dual-Pixel este renumit pentru autofocusul extraordinar. Dacă sunteți în căutarea unui aparat DSLR sau mirroless pentru video la nuntă atunci decizia dumneavoastră trebuie făcută între tehnologia dual pixel de la Canon și aparatele mirrorless care sunt recunoscute pentru autofocusul lor bun. Orice decizie este una bună, vă puteți face treaba cu oricare aparat!

 

Citește și: 5 motive pentru a angaja un fotograf profesionist de nuntă

 

Durata bateriei aparatelor foto

În general, DSLR-urile oferă o durată mai lungă de viață a bateriei, deoarece au capacitatea de a fotografia fără a utiliza ecranul LCD. Aceste componente utilizează multă energie, ceea ce face să scadă durata bateriei aparatelor mirrorless. În trecut aparatele mirrorless aveau dezavantajul unei baterii foarte mici, însă în ultimii ani aceste aparate au evoluat și acum se pot bate de la egal la egal cu rivalii lor cu oglindă DSLR.

Toate modelele de aparate de fotografiat DSLR sau mirrorless sunt livrate cu baterii detașabile. Ceea ce înseamnă că puteți transporta mai multe baterii de rezervă în cazul în care folosiți aparatul foto pentru o perioadă mare de timp. Pentru un fotograf de nuntă este necesar să aibă mai multe baterii de rezervă. Nunțile sunt cunoscute că au o durată mare și un fotograf trebuie să asiste și să documenteze toate momentele importante din ziua respectivă.

 

Citește și: Nuntă Secretă a.k.a. Elopement Wedding

 

Calitatea și versatilitatea unui aparat foto

În timp ce exista un număr de modele pentru profesioniști, există și o mulțime de DSLR-uri și camere mirrorless care se potrivesc aproape oricăror tipuri de fotografie. Aparatele foto DSLR sau mirrorless sunt des folosite de profesioniști care practică fotografia de nuntă sau fotografia la evenimente sportive. În timp ce aparatele DSLR sau mirrorless (fără oglindă) profesionale au multe caracteristici care se deosebesc una de cealaltă, ele împărtășesc o caracteristică importantă care le separă de toate celelalte tipuri de camere de fotografiat. Această caracteristică este posibilitatea de a schimba lentilele. Deci, dacă aveți nevoie să capturați mai mult dintr-o scenă, puteți utiliza un obiectiv cu un unghi mai larg. În cazul în care aveți nevoie să vă apropiați de un anumit subiect, puteți cumpăra un obiectiv tele.

Alegerea unui DSLR vă oferă acces la un număr de lentile de la mai mulți producători. Modelele de aparate fără oglindă sunt mai restricționate, oferind acces la un număr mic de lentile de la producătorul de camere. În prezent ambele aparate DSLR sau mirrorless va oferă toate lentilele necesare fotografiei de nuntă.

 

Citește și: Obiective foto pentru fotografia de nuntă

 

Camere foto cu vizor electronic vs. vizor optic

Cu un aparat DSLR, vizorul optic va arăta exact ce va capta camera. Cu o cameră mirrorless obțineți o previzualizare (preview) a imaginii pe ecran. Unele aparate de fotografiat mirrorless oferă un vizor electronic care simulează vizorul optic. Când fotografiați afară în lumină bună preview-ul de pe ecran o să arate aproape ca imaginea finală. Dar în situații în care lumina este scăzută și subiectul se află în mișcare, preview-ul o să înceapă să sufere astfel încât o să apară granulat. Este esențială alegerea unui aparat mirrorless cu rezoluția EVF ridicată pentru o mai bună previzualizare a imaginii în situații de lumină scăzută. De obicei întâlnim lumină scăzută în fotografia de nuntă în majoritatea bisericilor.

 

Citește și: Presets Lightroom Gratuite

 

Argumente pro si contra

aparat dslr aparat mirrorlessAmbele tipuri de aparate DSLR sau mirrorless pot fotografia la viteze de declanșare foarte rapide și pot capta rapid o mulțime de fotografii. Mecanica mai simplă a camerelor de fotografiat fără oglindă le permite fotografilor de evenimente să capteze mai multe fotografii pe secundă. Aparatul mirrorles Sony A9 este un aparat profesional (high-end) care poate capta până la 20 de fotografii pe secundă (fps) în modul de fotografiere continuă (C-AF). Pe cealaltă parte aparatul DSLR Nikon D5 face parte din gama profesională a celor de la Nikon. Are o foarte bună sensibilitate ISO și poate capta până la 12 fotografii pe secundă.

Argumentul pro al camerele de fotografiat mirrorless este acela de a fi de obicei mai ușoare, mai compacte, mai rapide și mai bune pentru video. În sensul negativ, durata bateriilor acestor camere este mai scăzută, iar gama de lentile încă nu este la același nivel cu cele ale aparatelor DSLR. Dacă căutați aparate rezistente la șocuri, cu o baterie care poate dura cel puțin jumătate de zi și cu un sistem de focalizare de încredere atunci argumentele acestea pro sunt în favoarea aparatelor DSLR. După cum vedeți fiecare aparat are argumente pro și contra, alegerea dumneavoastră trebuie făcută după nevoile fotografiei dorite. Alege un aparat foto care nu te oprește din creare, fie că practici fotografia de nuntă sau pentru orice alt eveniment.

 

Citește și: Cele mai bune camere pentru vlogging

 

Concluzie

Ambele aparate DSLR sau mirrorless au capacitatea de a produce o calitate excepțională a imaginii. Au performanțe uimitoare și rapide. Un fotograf nuntă București sau din orice alt oraș trebuie să capteze momentele cheie și emoționante. Oricare dintre aceste aparate vă poate garanta aceste lucruri.

Un aparat de fotografiat este la fel de bun ca și persoana din spatele lui. Aparatele mirrorless sunt viitorul și sunt îngrămădite cu multă tehnologie. Aparatele DSLR încă își fac treaba foarte bine și sunt foarte rezistente. Alegeți aparatul care vi se potrivește cel mai mult. Aparatul de fotografiat care nu vă împiedica să scoateți acea fotografie pe care vi-o imaginați.

 

Fotografi nuntă București: Soulseeker

DISTRIBUIȚI ACEST ARTICOL