Obiective foto pentru fotografia de nuntă

octombrie 10, 2018

Cele mai bune obiective foto pentru fotografia de nuntă sunt irelevante! Aparatul foto este doar o unealtă, trebuie să înveți s-o folosești. Fotografia de nuntă reprezintă o combinație unică a oricărui tip de fotografie. Probabil te gândești că ai nevoie de multe ustensile pentru a crea ceva impresionant. Însă cel mai important este să știi cum să folosești acele ustensile. Angajarea unui fotograf profesionist de nuntă din București sau din orice alt județ din țară este de asemenea un lucru foarte semnificativ. În articolul de mai jos voi vorbi despre unele dintre cele mai importante obiective foto pentru fotografia de nuntă.

 

Citește și: Cele mai bune camere pentru vlogging

 

Echipament foto pentru fotografia de nuntă

Fotografia de modă și de portret, fotografia de arhitectură, fotografia de produs, fotografia macro, fotografia de familie și copii și, uneori chiar și fotografia de călătorie sunt toate incluse în cunoștințele necesare pentru un fotograf profesionist de botez sau de nuntă. Ai nevoie de un echipament destul de mare pentru fotografia de nunta.

Pentru a oferi fotografii extraordinare pentru nunți, veți avea nevoie de lentile care vă permit să capturați fiecare dintre aceste aspecte într-un mod artistic și creativ. Probabil dacă am avea un buget nelimitat am alege o mulțime de obiective care să acopere toată plaja focală. În realitate suntem limitați la un anumit număr de lentile accesibile. Ne trebuie lentile cu care putem face toată această treabă, de înaltă calitate și versațile.

 

Citește și: DSLR sau mirrorless pentru fotografia de nuntă

 

Cele mai bune obiective pentru aparatul tău de fotografiat

Aici este o listă subiectivă de lentile care vă pot fi de folos pentru orice nuntă. Trebuie să menționez faptul că eu sunt obișnuit să fac fotografii la o diafragmă cât mai deschisă în majoritatea situațiilor. De asemenea listez obiective de la cele 3 brand-uri de aparate de fotografiat profesionale (Sony, Canon și Nikon) care se află în momentul de față în topul preferințelor fotografilor de nunți. Sunt mulți fotografi de nunți în lume care fotografiază și cu aparate ale altor brand-uri precum Fujifilm, Panasonic sau Olympus.

Fiecare dintre aceste lentile listate ar trebui să aibă un echivalent pentru orice alt producător de aparate DSLR sau mirrorless. Există chiar și echivalente ale acestor obiective de la alte brand-uri precum Sigma, Tamron, Tokina sau multe altele. Aceste obiective “third party” pentru aparate DSLR sau mirrorless sunt la fel de “sharp” sau pot avea o imagine chiar mai bună decât ale celor “first party”. De obicei costă mai puțin și autofocusul este la același nivel ca și cele scoase de brand-ul aparatului tău. Acest articol va arăta câteva dintre cele mai folosite obiective foto pentru fotografia de nuntă.

 

Citește și: Încetează să faci poze, începe să faci fotografii

 

Obiective pentru fotografia de nuntă

Obiectiv Sony 24-70mm f2.8Obiectiv Canon 24-70mm f2.8Obiectiv Nikon 24-70mm f2.8

Obiectiv 24-70mm f/2.8

Acesta este un obiectiv critic pentru majoritatea fotografilor de nunți din lume. Este un obiectiv “all-around” potrivit pentru spații mai mici, dar care îți oferă și un zoom rezonabil. Diafragma de 2.8 pe toată lungimea zoom-ului este utilă pentru a obține o despărțire subtilă a subiectului față de cadru.

Este obiectivul meu preferat pentru orice cununie civilă, acolo unde timpul parcă trece de două ori mai repede decât la o nuntă. Și la o nuntă timpul trece fulgerător! Să fii un fotograf de cununie civilă în București nu este un lucru ușor. Cuplurile sunt programate la o anumită oră. Petrec aproximativ 15 minute în camera cu ofițerul de stare civilă, după acest timp este introdus un alt cuplu, și tot așa pe tot parcursul zilei. În aceste 15 minute un fotograf cununie civilă București trebuie să pozeze când intră, starea lor, primul „DA”, primul sărut, nașii, când semnează actul de căsătorie și invitații dacă nu uita cumva. Uneori mai fac o poză în fața biroului ofițerului. La ieșirea din starea civilă urmează alte poze, nu este un eveniment unde un fotograf are timpul de a schimba obiective.

Considerat de mulți fotografi profesioniști un obiectiv multifuncțional, reprezentând trei obiective într-unul. Mulți preferă focalele de 24mm, 35mm și 50mm, toate acestea se regăsesc în acest zoom util. Obiectivul 24-70mm 2.8 poate fi unul dintre cele mai utilizate obiective foto pentru fotografia de nuntă dacă ești la început de drum sau dacă ești expert. Din aceste motive un obiectiv 24-70mm 2.8 este cel mai potrivit pentru situații de “run and gun”.

 

Citește și: Ce aparat foto să cumpăr

 

Obiective sharp si combo perfect

Obiectiv Sony 35mm 1.4 Zeiss DistagonObiectiv Canon 35mm f1.4Obiectiv Nikon 35mm f1.4

Obiectiv 35mm f/1.4

Acest obiectiv este considerat “wide-angle”, astfel încât atunci când priviți prin ocular, vedeți o perspectivă mai largă. De exemplu, acest obiectiv este excelent pentru fotografii unde sunt implicate grupuri mari de oameni, deoarece poate captura un spațiu larg. Orice versiune a acestui obiectiv este considerat un obiectiv incredibil. Cu o diafragmă redusă cu până la 1.4, un “sharp” uimitor, dar și un preț pe măsură. Este o perspectivă largă, acoperită cu un obiectiv de 24-70mm. Ceea ce este de adorat la acest obiectiv este diafragma mare (1.4 versus 2.8).

Acesta este unul dintre acele obiective foto pentru fotografia de nuntă cât și pentru fotografia de botez. Obiectivul de 35mm 1.4 este folosit de obicei la ședințele foto de la nunta propriu zisă, încorporând în cadru și puțin din mediul ambient. De obicei pentru ședințele foto de nuntă sunt folosite obiective mai lungi pentru fotografii de portret ale cuplului. Acest obiectiv îți oferă posibilitatea să privești lucrurile dintr-un alt unghi, creând o a doua perspectivă în fotografiile tale predate clienților.

Un obiectiv foto pentru fotografia de nuntă care nu lipsește din trusa multora. Obiectivul 35mm 1.4 nu este bun doar în cele mai întunecate medii pe care le poate găsi un fotograf la nuntă, dar e de asemenea foarte “sharp”, și oferă fotografiilor o adâncime mică de profunzime, în special pentru portrete. Are un “bokeh” delicios și face un “combo” foarte interesant cu următorul obiectiv.

 

Citește și: 5 sfaturi pentru alegerea unui fotograf de nuntă

 

Obiectiv pentru portrete

Obiectiv Sony 85mmObiectiv Canon 85mm f1.8Obiectiv Nikon 85mm f1.8

Obiectiv 85mm f/1.8

Nu sunt multe obiective 85mm f1.4 foarte accesibile din punct de vedere financiar. Faci un compromis și ajungi la 85mm 1.8 care este echilibrul perfect între preț, calitate și performanță. Obiectivul de 85mm 1.8 este unul perfect pentru portrete clasice. Cele mai bune obiective foto pentru fotografia de nuntă nu trebuie să fie și cele mai scumpe. Poate să ți se pară puțin “soft” deschis la 1.8, însă începând cu diafragma 2.2 poate să fie atât de “sharp” încât poate tăia și prin unt. Permite un “look” foarte unic care nu este posibil cu un alt obiectiv cu “zoom”. Un astfel de obiectiv are mai multe întrebuințări, fotografia de portret fiind una principală. Acolo unde spațiul este suficient poți capta poze “candid” impresionante care vor crea emoții clienților cu un impact pozitiv.

Îți oferă o distanță față de subiect, astfel încât cuplurile tale să se simtă natural. Este de înțeles pentru cupluri că atunci când nu au un fotograf care să le introducă aparatul în ochi se simt în largul lor. Este un obiectiv folosit pentru portretele miresei și ale mirelui, domnișoarelor de onoare și ale nașilor, ale grupurilor mici și lista poate continua. Ca lentilă fixă, poate necesita mai multă muncă din partea ta, trebuie să mărești sau să micșorezi distanța fizic. Efortul extra merită, portretele sunt mai curate, fundalul este mai cremos și este o lentilă fabuloasă în condiții de lumină foarte scăzută.

Rezultate precise, sensibilitate la lumină și rezultate excelente pentru tonurile pielii, acest obiectiv este larg folosit de fotografii profesioniști de nuntă din toată lumea. Fiind un obiectiv principal pentru multe tipuri de fotografie 85mm este mic și extrem de fiabil.

 

Citește și: Alegerea unui fotograf profesionist de botez

 

Obiective zoom pentru fotografia de nuntă

Obiectiv Sony 70-200mm f2.8Obiectiv Canon 70-200mm f2.8Obiectiv Nikon 70-200mm f2.8

Obiectiv 70-200mm f/2.8

Cu acest obiectiv aproape toată lumea o să te considere un fotograf profesionist și să sperăm că nu un “sniper”. Poate fi unul dintre acele obiective foto pentru fotografia de nuntă, asta dacă mai încape în rucsacul tău. Dacă spatele tău încă nu a țipat de durere poți adăuga în trusa ta obiectivul 70-200 2.8 care este un obiectiv uimitor pentru fotografia de portret, însă care nu poate fi niciodată ușor de cărat. Compresia pe care o oferă atunci când este extins între 150mm și 200mm este uimitoare. Este o imagine greu de realizat de alte obiective fixe. Fiind un zoom atât de larg îți oferă posibilitatea să te apropii de moment și de subiect fără a întrerupe ceva.

 

Citește și: 7 sfaturi pentru a face distractivă cabina foto pentru nuntă

 

Zoom ultra wide-angle

Obiectiv Sony 16-35mm f2.8Obiectiv Canon 16-35mm f2.8Obiectiv Nikon 16-35mm f4

Obiectiv 16-35 f/2.8

Câteodată 24mm nu este destul de larg pentru a capta tot ce vrei, astfel vei ajunge să folosești o lentilă “ultra-wide” precum 16-35mm. Unghiul ultra-larg vă ajută să vă surprindeți împrejurimile, țineți minte că puteți oricând să utilizați unealta de “crop”. Obiectivele zoom ultra wide-angle sunt obiective foto pentru fotografia de nuntă foarte utile.

Fotografiile de “landscape”, pentru a surprinde peisajul, sau cele ale restaurantului sunt moduri plăcute de a readuce amintirile atunci când sunt vizualizate pozele. Aceste poze reprezintă un plus extraordinar pentru acoperirea zilei de nuntă. În plus vă permite să profitați din plin de peisaje uimitoare sau detalii incredibile.

 

Citește și: 10 site-uri cu rochii de mireasă la prețuri accesibile

 

Obiectiv macro sau inele macro

Un obiectiv macro nu este o necesitate pentru un fotograf de nuntă. Întotdeauna au existat și alte variante de a captura inelele în fotografia de evenimente. Unele obiective te lasă să te apropii mai mult de subiect, creând astfel, în funcție de distanța minimă de focus, un anumit raport de mărire. Obiectivele macro îți permit să te aproprii cât mai mult de subiectul fotografiat. Inelele macro se pot atașa obiectivelor pe care le ai deja astfel încât pot micșora distanța minimă de focus, această metodă este avantajoasă datorită costurilor reduse. Fotografia macro este folosită într-o zi de nuntă în principiu doar pentru fotografierea inelelor. Este oare avantajos să-ți cumperi un obiectiv macro doar pentru câteva poze din ziua nunții? Obiectivele foto pentru fotografia de nuntă pe care le deții deja se pot transforma în câțiva pași rapizi în obiective macro cu ajutorul inelelor macro.

 

Citește și: Cum să devii un fotograf mai bun pe timp de pandemie de coronavirus

 

Testează mai multe lentile

Sfatul meu este să testezi mai multe obiective, le poți cumpăra, împrumuta sau închiria de la magazinele specializate.

Obiectivele foto de calitate își păstrează destul de bine prețul, dacă vrei să le vinzi. Dacă ai prieteni care au același brand de aparat ca al tău există șanse destul de mari ca acestea să funcționeze și pe aparatul tău. Poți împrumuta de la ei obiective pentru a-ți face o idee despre calitatea acestora. Închirierea de echipamente la magazinul f64.ro se face doar de către un client GOLD, însă poți intra în magazin și poți cere să testezi obiective diferite pe aparatul tău și poți compara imaginile acasă. Imaginile create în magazin îți pot restrânge capacitățile de fotografiere. Cel mai bun mediu de a testa obiectivele foto este pe teren, în situații diferite, dar este bine de știut că ai și varianta de a le testa în interiorul magazinului.

 

Citește și: Drumul spre succes

 

Avantaje

Cel mai mare avanjaj al obiectivelor “primare” față de obiectivele “zoom” este, desigur, o deschidere mai mare a diafragmei, dimensiunea lor și greutatea diminuată. Unele lentile primare pot ajunge la o greutate chiar și de 850g, însă există multe opțiuni din care poți alege și diferența de calitate între ele este minimă. Un obiectiv 85mm este mult mai puțin intimidant decât un monstru 70-200mm f2.8. Din punct de vedere al versatilității de lungime focală, lentilele de zoom sunt foarte bune. În timp ce lentilele de zoom sunt mari și costisitoare, ele acoperă o gamă largă de unghiuri, însă până la urmă tot ce contează este modul tău de lucru. Dacă nu te deranjează să faci câțiva pași să te apropii de subiect sau să te depărtezi atunci îți este potrivită o lentilă fixă.

Mulți fotografi de eveniment folosesc combo-ul 35mm/85mm, acestea fiind obiective primare, fixe, care au o calitate superioară obiectivelor de zoom. Există și fotografi de nuntă care folosesc 24-70mm și 70-200mm desigur, acoperind toată raza focala necesară lor. Două lentile nu sunt întotdeauna tot ce ai nevoie. Ca fotograf de nuntă din București sau din orice alt județ din țară ai întotdeauna un back-up. Un fotograf profesionist de nuntă este pregătit pentru orice scenariu. Astfel încât dacă un obiectiv nu mai funcționează cum trebuie, acesta poate fi înlocuit imediat cu altul din geanta ta. Obiectivele foto pentru fotografia de nuntă îți garantează livrarea pozelor către clientul tău.

 

Citește și: Cum începi să fotografiezi prima nuntă

 

Concluzie

Nu există o regulă privind amestecarea lentilelor și combinarea obiectivelor primare și a zoom-urilor. Poate îți place aspectul pozelor cu lentilă 85mm 1.8, dar preferi lentile mai versațile wide-angle așa ca alegi 16-35mm. Sau poate folosești o lentilă macro 105mm pentru portrete și pentru pozele inelelor, totul se rezumă la preferințele proprii. Să nu-ți fie frică să amesteci diferite lentile în creativitatea ta, folosește echipamentul cu încredere.

Există mulți fotografi de nuntă sau fotografi de botez care folosesc toate obiectivele de mai sus, cel mai important este să-ți găsești propriul stil. Folosește obiective foto pentru fotografia de nuntă care te ajută să creezi imagini uimitoare.

 

Fotograf de nuntă din București: Soulseeker

DISTRIBUIȚI ACEST ARTICOL
COMENTARII

Wow, excellent advise thanks a lot!